home

 

Circuitul oraşelor imperiale şi incursiune in Muntii Atlas

 

MAROC CU SECRETUL SAU ALBASTRU

 

Marrakech - Essaouira - Ait Ben Haddou - Ouarzazate - Todra - Tinghir -Erfoud - Midelt - Ifrane - Fes - Meknes - Volubilis - Chefchaouen -

Ksar El Kebir - Kenitra - Rabat - Casablanca

 

Va invitam intr-o tara mica, care ar putea fi declarata monument, deoarece atrage mii de turişti prin arhitectura sa deosebita, prin bazarele pline de agitatie, dar mai ales prin magnificul peisaj, unde muntii, padurile, cascadele, deşertul şi plajele minunate dau o nota romantica bogatiei orientale plina de exotism şi mister. Veti fi invaluiti de un amestec fantastic de oameni, mirosuri, culori şi sunete in vechile sau actualele capitale ale Marocului: Casablanca, Marrakech, Fes sau Rabat si nu in ultimul rand veti putea descoperi secretul albastru numit Chefchaouen. Marocul va va oferi o imagine sugestiva, foarte bine conservata, a civilizatiei arabe din nordul Africii, in toata splendoarea ei, incadrata fericit de spatiul mediteranean in care s-a nascut şi a inflorit, punandu-şi apoi amprenta binefacatoare, timp de aproape şapte secole şi asupra civilizatiilor din zona de sud-vest a Europei.

 

Perioada: 26.09 - 08.10.2024

 

Ziua 1 / 26.09.2024: Bucureşti - Frankfurt - Marrakech

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 04:00 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre Frankfurt cu compania Lufthansa, zbor LH 1423 (06:25 / 07:55), de unde se va pleca cu zborul LH 4376 (12:40 / 15:25) spre Marrakech, al doilea oraş imperial ca vechime, supranumit "Perla Sudului". Istoria spune ca in anul 1062, nomadul Almoravides, calugarul-soldat, a trecut muntii şi descoperind acest tinut de vis, nu l-a mai putut parasi. Putin mai tarziu, Marrakech devenea capitala unui mare imperiu, recunoscut din Andaluzia pana in Sudan. Cuvantul Marrakech provine din limba berberilor şi inseamna "Aşezarea lui Dumnezeu". Dupa sosire, intalnire cu ghidul local si transfer pentru cazare la Hotel Palm Menara 4* (sau similar 4*). Seara, optional transfer in afara orasului pentru o cina ca in povestile orientale, la celebrul Restaurant Chez Ali, amenajat in corturi traditionale unde vom asista la un spectacol folcloric sustinut de formatii reprezentand diferite regiuni ale Marocului.

Ziua 2 / 27.09.2024: Marrakech

Mic dejun. Zi dedicata explorarii "oraşului roşu", numit astfel datorita culorii solului, prilej cu care vom admira Moscheea Koutoubia, o capodopera a artei maure construita in stil marocan-andaluz in anul 1158 de catre Sultanul Abdelmoumen Al Mouahidi, cunoscuta şi ca Moscheea Librarilor, datorita numeroaselor magazine care o inconjurau şi in care se vindeau manuscrise. Moscheea ne va reaminti de versiunea mai veche din Cordoba, desi inaltimea minaretului Koutoubia este mult mai mare fata de cel din Andalucia. Vom admira moscheea doar pe afara, deoarece accesul in interior este permis numai musulmanilor. Vom vedea apoi Gradinile Menara, construite in sec. al XII-lea de catre califul berber Abd al-Almohad Mu'min, mare parte a gradinii fiind ocupata de livezi de maslini, chiparoşi şi alti pomi fructiferi, Mormintele Sultanilor Saadieni, o gradina - cimitir in care se odihnesc peste 150 de printi şi membri ai familiei regale, Palatul Bahia, care a servit drept palat rezidential al vizirului Marrakech-ului, Bab Agnau, cea mai veche poarta care face parte din zidul care inconjoara oraşul, bazarul oraşului şi celebra piata Jamaa-el Fna, unde prin intermediul celor care vin sa-si valorifice produsele si a celor care vin sa le cumpere, ne vom face o idee asupra modalitatilor prin care acestia isi exprima cultura veche de cateva secole. Piata este considerata ca cea mai pitoreasca atractie a oraşului, unde spectacolul oferit de oamenii şi obiceiurile locului este unic, fiind renumita pentru muzicantii, acrobatii, imblanzitorii de serpi, povestitorii sau prezicatorii care fac spectacol, dar si pentru restaurantele si terasele din zona unde vom putea gusta din preparatele traditionale marocane. Cazare si cina la Hotel Palm Menara 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 28.09.2024: Marrakech - Essaouira - Marrakech

Mic dejun. Timp liber in Marrakech pentru vizite si activitati individuale sau excursie optionala de o zi la Essaouira, oraş portuar pe coasta Oceanului Atlantic şi totodata statiune de litoral, renumit pentru Medina sa cu ziduri fortificate, numita anterior Mogador, nume care provine de la cuvantul fenician "Migdol" şi care inseamna "o mica cetate", aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Va veti convinge la fata locului de ce Essaouira este numita "bijuteria Atlanticului" de pe vremea cand Orson Welles a filmat aici in anul 1949 scene din celebra productie cinematografica Othello. Veti face un tur de oraş insotiti de ghidul local, alaturi de care veti vedea fortificatiile impresionante, portul pescaresc şi medina, veti explora souq-ul local, veti descoperi străduţele inguste, străjuite de vechile ziduri ale medinei, care i-a inspirat pe marii muzicieni precum Jimmy Hendrix sau Cat Stevens şi veti colinda magazinele in căutare de suveniruri specifice, precum cele prelucrate din lemn de thuya. intoarcere la Marrakech pentru cazare si cina la Hotel Palm Menara 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 29.09.2024: Marrakech - Ait Ben Haddou - Ouarzazate

Mic dejun. Ne vom bucura de o zi de exceptie, prilej de a cunoaste mai profund cultura si viata autentica a localnicilor din satele berbere, care au stapanit Muntii Atlas de peste 3.000 de ani si de a admira peisajele minunate pe care le vom strabate intr-un traseu inedit si spectaculos pana la Ouarzazate, numit si "Poarta catre Desertul Sahara". Vom ajunge in inima muntilor Atlas, vom traversa pitorescul pas Tizi n'Tichka, aflat la o altitudine de 2.260 m, de unde vom putea admira numeroasele asezari berbere, cu casele lor tipice de pamant, care adapostesc familii numeroase si care sunt raspandite prin vaile adanci ale muntilor. in continuarea zilei ne vom indrepta spre Ait Ben Haddou, asezare fortificata inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, aceasta fiind una dintre cele mai importante asezari de-a lungul vechiului drum de caravane dintre Sahara si Marrakech, pe care erau transportati in trecut, sclavii, aurul, fildesul si sarea. Spectaculoasa fortareata a servit ca decor pentru numeroase filme, printre care si celebra productie cinematografica "Printul Desertului". Vom vizita "Atlas Studios", unde au fost filmate numeroase pelicule celebre, precum Lawrence - Printul Arabiei, Iisus din Nazaret, Razboiul Stelelor, Gladiatorul, Mumia etc.. Vom ajunge apoi la Ouarzazate, oras situat pe un platou desertic la o altitudine de 1.600 m, dincolo de care se intinde la nesfarsit Desertul Sahara. Ridicat in anul 1928, Ouarzazate este renumit pentru trandafirii sai si reprezinta astazi punctul de plecare spre oaze si spre satele fortificate din sudul Marocului. Orasul a fost ridicat de berberi, care au construit proeminentele "kasbahs", asezari fortificate terasate, un fel de medine, care ofera o priveliste de neuitat. Cina si cazare la Hotel Karam Palace 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 30.09.2024: Ouarzazate - Todra - Tinghir

Mic dejun. in aceasta dimineata ne vom deplasa spre Tinghir, vom ajunge la faimosul Canion Todra, strajuit de roci monolit cu o inaltime de aprox. 300 m, unde vom face o oprire pentru a admira si a fotografia peisajul mirific. Cina si cazare la Hotel Bougafer 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 01.10.2024: Tinghir - Erfoud

Mic dejun. Ne vom deplasa spre Erfoud, un mic orasel din estul Marocului, destinatie populara mai ales pentru peisajele pe care le ofera deschiderea spre Desertul Sahara, fiind considerat "poarta de intrare" in desert, oras aflat si la originea celebrului Festival al Curmalilor, care se desfasoara in fiecare an in luna octombrie. Dupa formalitatile de cazare la Hotel Chergui 4* (sau similar 4*), ne vom imbarca, optional, in autovehicule 4x4, care ne vor duce in Desertul Sahara unde vom admira apusul de soare si unde veti putea face o plimbare cu camilele (plata la fata locului). intoarcere la hotelul din Erfoud pentru cina si cazare.

Ziua 7 / 02.10.2024: Erfoud - Midelt - Ifrane - Fes

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa spre Fes, unul dintre cele mai vechi orase islamice din lume, centru al intalnirilor culturale si intelectuale, bijuteria culturala a Marocului. Itinerarul zilei ne va purta prin paduri dense de pini si cedrii, ferme terasate si sate de berberi Arzou, cunoscuti pentru obiectele manuale artizanale si ca experti in tesutul covoarelor. Vom opri in micuta si linistita localitatea Midelt, situata la poalele Muntilor Atlas, dupa care vom pleca spre Ifrane, unde vom face scurta oprire in aceasta statiune incantatoare de schi din regiunea Muntilor Atlas Mijlocii, care s-a dezvoltat in timpul administratiei franceze, avand astfel un stil inconfundabil european, asemanator unui sat alpin. Itinerarul zilei va continua spre Fes, capitala intelectuala şi centrul religios al Marocului, perla lumii arabe, considerat a fi cel mai vechi şi cel mai conservator oraş al lumii islamice, aici aflandu-se cele mai vechi universitati din lume, precum universitatea Al-Karaouine, fondata in anul 859, cea mai veche universitate araba din lume şi cea mai importanta institutie de invatamant superior islamic, fapt pentru care a devenit oraşul filozofilor, al teologilor şi centrul artelor andaluziene. Cina si cazare in Fes la Hotel Atlas Saiss 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 03.10.2024: Fes

Mic dejun. Zi dedicata explorarii oraşului Fes, prilej cu care vom intra in atmosfera plina de culoare şi mister pe care o degaja stradutele inguste şi intortochiate din labirintul Medinei Vechi. Oraşul este impartit in trei parti: oraşul nou, construit in anul 1912 pe vremea cand Marocul era colonie franceza, oraşul medieval, construit pe vremea imperiului Meridines in sec. al XIII-lea şi oraşul vechi, pe atunci Fez el Bali, construit pe vremea imperiului Idriss, oraş care a fost descoperit in anul 809. Vom descoperi in continuare Medresa Attarine, locatia unei frumoase şcoli islamice, care dateaza din sec. al XIV-lea, Medresa Bou Inania, exemplificare a artei arhitecturale islamice, atelierele meşteşugarilor, artiştilor şi tabacarilor, Scoala Coranica, Moscheea Qaraouiyine, una dintre cele mai vechi universitati islamice, Mausoleul Mulai Idriss, Souk Nejjarine, renumita piata unde se poate vedea şi fantana cu acelaşi nume şi cartierul evreiesc Mellah. Cina si cazare in Fes la Hotel Atlas Saiss 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 04.10.2024: Fes - Meknes - Volubilis - Chefchaouen

Mic dejun. Plecare spre Meknes, cu o oprire pentru a vizita situl arheologic Volubilis, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1997, unde vom admira cele mai bine conservate ruine romane din nordul Africii şi unele dintre cele mai bine conservate Mozaicuri Romane. Ne vom opri apoi in Meknes, o alta capitala imperiala a Maghrebului, unde vom resimti din plin maretia cu care s-au inconjurat suveranii dinastiei Alauita, care a cunoscut perioada de glorie in timpul Sultanului Mulay Ismail, contemporan cu Ludovic al XIV-lea al Frantei, sultan care a dorit sa transforme oraşul intr-un regat, ordonand constructia numeroaselor palate, moschei, lacuri, gradini etc., insa din pacate, nici dupa 50 de ani, constructiile nu erau terminate şi nici nu au mai fost vreodata. in Meknes vom admira zidurile de aparare Hari Souani, El Hedim, mormantul Sultanului Moulay Ismail şi vechea Medina. in continuarea zilei ne vom deplasa spre "secretul albastru" al Marocului pitorescul oras medieval Chefchaouen, cunoscut ca "orasul albastru", cuibarit in regiunea muntoasa Rif, adapost in munti pentru maurii si evreii izgoniti din Spania de Regii Catolici. Vom intra in fascinanta medina a orasului, una dintre cele mai frumoase din Maroc, cu case avand frontoane tipice de culoare albastru-deschis si cu artizani care vand marfuri traditionale. Vom admira Piata Uta El Hammam care este dominata de o moschee din sec. al XVII-lea si un grup de cladiri mai elegante, printre care medresa si vechiul castel, cu gradinile sale pline de palmieri si chiparosi. Cina şi cazare in Chefchaouen la Hotel Parador 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 05.10.2024: Chefchaouen - Ksar El Kebir - Kenitra - Rabat

Mic dejun. in aceasta zi ne vom deplasa spre Rabat, capitala politica a Marocului şi reşedinta regala situata

pe malul Oceanului Atlantic, la gura de varsare a raului Bou Regreg, trecand prin Kenitra şi Ksar El Kebi. Kenitra, port fluvial pe raul Sebou este un oras infiintat in anul 1913, iar in perioada protectoratului francez, era cunoscut sub numele de Port Lyautey. Cartierul rezidential construit de francezi in stil european pastreaza farmecul din prima perioada a secolului trecut, iar plajele atrag nenumarati turisti. Ksar El Kebi si-a luat numele de la o fortareata ce avea rolul de a controla ruta comerciala catre porturile din stramtoarea Gibraltar, locul devenind renumit dupa anul 1578, cand in zona a avut loc celebra batalie a celor trei regi, batalie ce avea sa schimbe soarta Portugaliei de mai tarziu. Vom ajunge la Rabat patrunzand prin intrarea strajuita de cele cinci porti decorate cu arcuri gigantice, ghirlande şi arabescuri florale. Cina şi cazare in Rabat la Hotel Chellah 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 06.10.2024: Rabat - Casablanca

Mic dejun. in prima parte a zilei vom porni in turul panoramic al oraşului Rabat, care va include fortareata Mechouar, ce adaposteşte Palatul Regal, Turnul Hassan, unul dintre simbolurile oraşului, construit in perioada regelui Almohadic in sec. al XII-lea, Kasbahul Oudaya şi Mausoleul, o minunata lucrare din marmura alba, unde se afla mormintele regilor Mohamed al V-lea şi Hassan al II-lea. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Casablanca. Cina si cazare la Hotel Mogador Marina 4* (sau similar 4*).

Ziua 12 / 07.10.2024: Casablanca

Mic dejun. Zi dedicata explorarii oraşului Casablanca. Vom face un tur panoramic al capitalei economice a Marocului, oras care se bucura de o binecuvantata asezare intr-un minunat golf al Oceanului Atlantic si unde, in cochetele cafenele, parca se mai simte inca parfumul inefabil a lui Ingrid Bergman invaluit in fumul tigarilor lui Humphrey Bogart. in timpul turului vom avea prilejul de a admira Piata Mohamed al V-lea, inima orasului, flancata de o splendida arhitectura coloniala franceza, Primaria, Catedrala Sacre Coeur, o lucrare fascinanta a arhitecturii in stil neogotic, cu influente Art Deco si marocane, construita in anul 1930 cand Marocul era inca sub conducerea Frantei, Parcul Ligii Arabe si Noua Medina. Vom putea vizita Moscheea Hassan al II-lea, simbolul orasului, a treia ca marime din lume, cu un turn de 210 m inaltime care domina orasul, dupa care ne vom putea plimba pe bulevardul de pe faleza, numit ca in toate tarile mediteraneene, La Corniche. Vom avea timp liber la dispozitie pentru vizite individuale si cumparaturi. Cina si cazare la Hotel Mogador Marina 4* (sau similar 4*). Transfer la aeroport pentru plecare spre Frankfurt.

Ziua 13 / 08.10.2024: Casablanca - Frankfurt - Bucureşti

Plecare spre Frankfurt cu compania Lufthansa, zbor LH 1331 (01:15 / 05:40) de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul LH 1418 (09:35 / 12:55).

 

TARIF: 1930 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 270 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pt. un grup minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 180 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti - Frankfurt - Marrakech si Casablanca - Frankfurt - Bucureşti cu compania Lufthansa

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 12 nopti cazare in hoteluri de 4*

- mesele mentionate in program: 12 mic dejunuri, 11 cine

- transferurile, tururile, excursiile mentionate in program

- biletele de intrare la obiectivele turistice mentionate in program

- ghid local pentru toata perioada excursiei

- vizitele şi intrarile la obiectivele mentionate in program

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi, etc.

- bauturile in cadrul dejunurilor sau cinelor (alcoolice sau non alcoolice)

- bacşişuri: 45 euro/pers. pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza şi alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • cina cu spectacol traditional marocan la Restaurantul "Chez Ali" din Marrakech: 70 euro/pers. (se achita din tara)
  • excursie de 1 zi la Essaouira cu ghid local si insotitor de grup: 75 euro/pers. (se achita din tara)
  • excursie cu autovehicule 4x4 in Desertul Sahara: 100 euro/pers. (se achita din tara)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>